Case în care ai putea trăi ca român fără să faci credit pe viață

Case în care ai putea trăi ca român fără să faci credit pe viață

https://ift.tt/2Tr3fjB

La noi, să-ți construiești o casă este un proces lung și costisitor. Pentru că există și concepția aia învechită și comunistă, cum că o casă ca lumea trebuie să fie trainică, din cărămidă și musai cu fundație. La ei, în America, de unde a venit curentul ăsta al caselor din prefabricate, mobile și mici, se poate și altfel.

Dacă nu le faci fundație, lucru de neînchipuit pentru majoritatea constructorilor de la noi, e și mai ușor. În circa 30 de zile, ai casa ridicată, iar, dacă vrei să te muți în altă parte, o poți face cu tot cu locuința din dotare. Asamblezi și dezasamblezi. Da, o casă prefabricată este construită din piese, bucată cu bucată, în interiorul unei fabrici și apoi transportată și asamblată pe terenul celui care și-o dorește.

Este extraordinar ce pot face unii arhitecți și constructori din afară cu genul ăsta de case și cât de departe pot merge cu designul și mobilarea lor. A fost de-ajuns să urmăresc hashtagul #tinyhouselife de pe Instagram, ca să înțeleg că se poate mai bine: ieftin, eficient și la dimensiuni mici.

Vrei să locuiești singur, la marginea pădurii și ai terenul? Ai teren pe unde-s bunicii și îți place acolo, dar nu și casa veche? Nu vrei să prinzi rădăcini undeva și vrei să ai mereu opțiunea de a pleca? Atunci o casă fără fundație, din materiale care pot fi transportate ușor și, deci, care poate fi pusă oricând în mișcare, este soluția.

Szakacs Botond, proprietarul firmei Eco Tiny House din România, așa a pornit o afacere. „Visul meu a fost să am o casă de vacanță, dar nu am reușit să obțin documentația pentru construire, întrucât terenul pe care îl aveam la dispoziție era unul extravilan. Atunci a apărut ideea unei căsuțe mobile, pentru care nu aveam nevoie de autorizație. M-am apucat de treabă, împreună cu soția mea, folosind ca bază șasiul unei limuzine vechi.”

Pentru americanii care muncesc de acasă sau călătoresc des, o casă mobilă are sens

1553347670291-interior-casa-mobila-3
Imagine via Liberation Tiny Homes

Moda caselor mobile a pornit din SUA și acolo am ajuns și eu cu admirația pentru ce pot să proiecteze unele companii. Uite una aleasă random, Liberation Tiny Homes din Lancaster, Pennsylvania. Niște case pe roți pentru care eu una aș renunța fericită la garsoniera mea dintr-un bloc nou din Berceni, care m-a costat tot atât. Dacă nu chiar mai mult.

Cea mai mică dintre aceste case are 10 metri pătrați și are un preț de achiziție de 45 000 de dolari, însă majoritatea locuințelor pe roți construite așa ajung la 20 – 30 metri pătrați și la sume de peste 60 000 de dolari.

„Nu sunt multe afaceri cu case mici aici în State, probabil sub 150, iar în zona noastră suntem singurii. Putem să construim o casă în cinci sau 10 săptămâni, în funcție de complexitatea proiectului. Nu folosim multe materiale neobișnuite, dar ieșim în evidență cu designul. Un material unic pe care-l folosim este lemnul de hambar reciclat și vechi, în unele cazuri, de 100 de ani. Altfel, casele sunt făcute cu materiale de construcții folosite în mod normal la casele americane și sunt foarte trainice. Mulți clienți de-ai noștri se mută frecvent dintr-un loc în altul, iar casele rezistă excelent. Foarte mulți oameni muncesc de acasă și călătoresc mult, așa că o casă mică pe roți are din ce în ce mai mult sens”, mi-a explicat Marcus Stoltzfus, de la firma Liberation Tiny Homes.

Banalele containere marine nu doar că-ți pot deveni locuință, dar te scutesc și de miile de autorizații

1553347585143-casa-container
Imagine via OTTO Engineering Ltd

Prefabricate înseamnă și containere, fix din alea care vin pe mare, pline cu marfă. Și, da, moda caselor din astfel de materiale a lovit și la noi, după ce startul l-au dat, afară, arhitecți care nu joacă după reguli. Și al căror gust au transformat containerele maritime în căsuțe extrem de homy.

Un mare avantaj al unor astfel de case este, ai ghicit, că se pot construi foarte repede. În plus, nu te omoară nici hârțogăraia, căci poți să-ți ridici o locuință de genul ăsta doar cu o autorizație de amplasare container, pentru care nu trebuie să alergi după atâtea avize. Iar, dacă o pui pe o remorcă, o poți parca fără probleme pe terenul tău, fără niciun fel de autorizație.

Pentru racordarea la utilități a casei din containere este nevoie, totuși, de diferite autorizații, dacă nu ai deja tras curent pe teren și canalizare. Altfel, există varianta off grid sau independentă: panouri solare, puț pentru apă potabilă și fosă septică perfect izolată pentru a nu contamina solul și, implicit, apa ta din puț. Cu apa poți rezolva și altfel: alimentezi din când în când. E sistemul folosit de oamenii care au rulote și poți afla cum e o așa viață de la jurnaliștii români de la Teleleu.

1553347731436-KOUNTRY-CONTAINERS-LOFT-HOME-2
Cum poți crea o casă dintr-unul sau două cointainere. Imagine via The Casa Club

În plus, casa din containere este foarte trainică. N-o spun eu, ci un inginer constructor care a preferat să nu fie citat. Trebuie să te gândești doar la greutatea mare pe care o pot suporta containerele, atunci când vin pline cu marfă și sunt suprapuse câte cinci sau 10 bucăți, una peste alta. Pot duce sau susține o greutate de până la 30 tone.

E important că o astfel de construcție nici nu-ți dă bugetul peste cap, pentru că două containere la dimensiunea de șase pe 2,4 m ajung undeva la 4 000 de euro. La acest cost se adaugă cel cu amenajarea, compartimentările sanitare, electrice, izolația termică, acoperișul, finisajele, unul care poate ajunge pe la 13 000 de euro. Asta dacă limitezi colaborările cu diverse firme.

OK, ai casa. Ce faci cu ea? O să te bucuri să afli c-o poți amplasa pe aproape orice tip de teren, atât timp cât acesta este drept. Nu-ți trebuie fundație, dar poți pune niște pietriș dedesubt, pentru drenaj și protecție față de umezeală.

După cum vezi, soluții sunt, chiar și fără să fie nevoie să te-mprumuți pe 30 de ani pentru a avea casa mult visată. Ideea este să te gândești la alternative și să nu mai pui atât de mult accentul pe rădăcini. Home is where your heart is, cum zice americanu’, iar inima ta e posibil să se plicitisească de același peisaj trist și prăfuit din Crângași. Sau Berceni sau oriunde.

Editor: Răzvan Băltărețu



interesting

blog

via VICE https://www.vice.com/ro

March 23, 2019 at 03:53PM