Revoluția, 27 de ani mai târziu: ce-am avut și ce-am pierdut?

Revoluția, 27 de ani mai târziu: ce-am avut și ce-am pierdut?

http://ift.tt/2ilULIH

Azi e 21 decembrie. Se împlinesc 27 de ani de la începerea Revoluției în București. La Timișoara, revolta dura deja de o săptămână, și zeci de oameni fuseseră deja uciși de forțele de represiune.

Fără București, revolta de la Timișoara ar fi rămas doar o răscoală.

Fără Timișoara, Bucureștiul nu s-ar fi ridicat și n-am fi avut Revoluția.

Eu cred că, de fapt, ar trebui să sărbătorim Revoluția pe 21 decembrie, nu pe 22.

Pe 22, când a fugit Ceaușescu, Revoluția a învins un pic, de dimineață, dar a fost furată imediat după, deci nu e nimic de sărbătorit.

Dar pe 21, revolta a fost autentică, disperată până la moarte.

Le datorăm libertatea noastră acelor câteva sute de eroi, cuvântul nu e prea mare, care au rezistat toată noaptea la baricada de la Inter, în Piața Universității și în Piața Romană. Fără ei, pe 22 dimineața ar fi fost doar o altă zi tăcută în capitala României comuniste.

Ce-am câștigat, ca societate, și ce-am pierdut în acești 27 de ani? Unde am greșit, dacă am greșit, și ce am făcut bine?

Luca, colegul meu de la radio, crede c-am pierdut bancurile și am primit, în schimb, caterinca. E adevărat. Bancurile erau o formă de rezistență. Caterinca e o formă de auto-distrugere.

Eu nu cred c-am pierdut mare lucru. În nici un caz “siguranța zilei de mâine”. Siguranța aceea era o minciună, a ținut cât a ținut înainte să se năruie. Prefer acelei minciuni responsabilitatea propriei libertăți. Am câștigat libertatea de a ne construi, fiecare, propria viață. Unii au reușit, alții nu, dar eșecurile nu justifică nostalgia după vremea minciunii.

The post Revoluția, 27 de ani mai târziu: ce-am avut și ce-am pierdut? appeared first on Petreanu.ro.



interesting

blog

via Amar de Zi http://www.petreanu.ro

December 21, 2016 at 12:31AM