De citit - Under the dome


Am citit o carte interesantă: Under the Dome de Stephen King. O recomand cu căldură tuturor iubitorilor genului thriller-SF. Dacă aţi mai citit ceva de King, nu o să vă aşteptaţi la nave spaţiale, însă premisa este puţin mai tehnologică decât în alte romane ale sale. Micul oraş Chester Mill se trezeşte izolat de lumea exterioară printr-un dom semipermeabil pentru apa şi aer, dar complet inatacabil de arme, sau alte obiecte fizice. Ce este interesant nu este atât premisa tehnologică, care în multe romane SF eclipseayă evoluţia personajelor, ci cum a abordat tema alienării oamenilor în condiţii de izolare, temă tratată foarte frumos şi în cartea lui Golding - Împăratul muştelor

În timp ce citeam cartea mă întrebam în ce alt mod ar fi putu fi scrisă cartea, cum ar fi fost dacă nu exista personajul negativ, pe ce s-ar fi bazat cartea? Şi... am primit un răspuns surprinzător de repede, deoarece s-a facut deja şi un serial despre carte, în care tuşele extreme de alb/negru ale scriiturii lui King sunt atenuate. Personajul negativ nu mai este aşa negativ, criminalul nu mai este aşa criminal, personajul pozitiv nu mai este aşa curat şi per total mor oameni mai puţini. Pe Wikipedia scrie că sunt planificate două sezoane, primul încă nu s-a terminat, pare foarte interesant însă schimbările sunt destul de mari faţă de carte. Nu aveau cum să prezinte la televizor elementele de necrofilie care caracterizează unul dintre personajele principale ale cărţii, sau să prezinte în mod credibil sfârşitul cărţii, cu toate că cine ştie ce o să mai apară până la sfârşit. Nu ştiu ora la care este difuzat în US :-) 
Mai multe nu pot să spun fără spoilere, şi nu vreau să vă răpesc plăcerea de a vedea serialul (mai soft) sau să citiţi cartea, scrisă în purul stil King. 

Comentarii