Bun. Ce învățăm după furtuni, tornade, Gabi Firea și alte uragane?

Bun. Ce învățăm după furtuni, tornade, Gabi Firea și alte uragane?

http://ift.tt/2xrRVMu

Nu mi-am dat seama de treburile astea decât după furtuna de duminică:

Apă:
De regulă, filtrăm apă pe toată săptămâna, deci ar fi trebuit să am în permanență un 20 de litri de apă potabilă pusă deoparte.
În realitate, abia dacă aveam apă pusă deoparte într-o sticlă de 2 litri în mașină, plus niște apă uitată prin pahare în bucătărie.

Lumină:
De regulă
, frontala mea stă pusă în colțul ei din sufragerie.
În realitate, fiu-meu se joacă cu ea în draci, e când la el în cameră, când prin baie, când pe sub jucării, ce mai, pe unde apucă.
Bonus, era descărcată.

De regulă, mai am vreo 3-4 lanterne. Una e din aia de la Decathlon, învârți și ai curent. Mai am o lampă solară și cu dinam (învârți și au lumină), dar cred că e-n pod, pentru că e de pescuit.
În realitate, toate erau risipite aiurea prin casă au prin trusa de pescuit, care era în pod.
Bonus, cred că baterii de rezervă am numai un set. Există și varianta în care le iau de la jucăriile lui fiu-meu, deci măcar atât.

De regulă, sunt plin de lumânări.
În realitate, nu le-am găsit pe unde ar fi trebuit să fie.
Bonus, noroc că sunt plin de brichete și chibrituri.

Curent/energie:
De regulă
, am vreo 4 baterii externe. Deh, pleacă bloggerul în Deltă și stă o săptămână pe baltă, mai faci o filmare, mai suni acasă.
În realitate, folosesc numai una în mod curent, și ea era – normal – descărcată.
Bonus, și celelalte erau descărcate.

Mâncare:
De regulă
, avem mașină de făcut pâine, plus permanent biscuiți, tortillas, cronțănele, covrigei, uscățele (cronțăne fiu-meu la ele, ceva de speriat).
În realitate, nu mai găsisem uscățele cu chimen la non-stop. Biscuiții deja aveau ceva vechime, m-aș fi gândit de două ori înainte de a-i da băietului.
Bonus, avem mălai pentru mămăligă #mylove.

De regulă, cămara e plină.
În realitate, cămara chiar e plină. Gătim destul de mult și avem mereu cămara plină. Și fructe și legume uscate. Și carne în congelator, slană, conserve.

Bani:
De regulă, avem o mică rezervă de bani ascunsă prin casă.
În realitate, rezerva aia s-a consumat. Mai un taxi, mai o cheltuială mică (n-avem lapte și nu avem cash, luăm din rezervă că la magazinul din zonă nu au POS etc). Luasem salariul de curând, dar fusesem sâmbătă la Zilele Recoltei unde am spart o tonă de bani pe fructe/legume/uleiuri (gogogo, Luna Solai!) și n-am mai ajuns la bancomat să scot. Curentul din cartier era picat și noi eram fără pită-n casă, deci exclus să poți plăti la non-stop cu cardul. Sau să scoți bani de la bancomat.

Medicamente:
De regulă, ar trebui să avem o trusă completă. NU ce trebuie să se afle în mizeria aia de prim ajutor din mașină.
În realitate, în afară de antitermice și alte chestii pentru prunc, aproape mai nimic nu avem.

Ce mai aveam:
– vreun metru cub de lemn uscat în curte, deci dacă vreau să fac ceva de mâncare afară am cu ce. Dar nu am ceaun, deci ar fi trebuit să sacrific o oală bună. Și nu am sobă de interior, deci dacă pică centrala și afară-s -20, îmi instalez cartierul general al familiei sub plapumă și cam atât. Oricum cea mai mare parte a lemnului e salcie, deci putere calorică mică, arde repede, degajă mult fum, plus că nu am posibilitate de racordare la horn.
– haine de tot felul, pelerine de ploaie, haine de iarnă, cizme de gumă, bocanci. Pături și plapume o groază.

Ce nu mai aveam:
– sac de dormit pentru nevastă. Și al meu nu e din ăla de stat cu el la -5 grade. Al băiatului e cam de vară.

În caz de urgență, sper să nu fie cazul, am niște cuțite, topor și o crosă de golf și un spray cu piper. Repet, sper să nu fie cazul.

Așa că… mă pun la făcut o listă de chestii pentru folosit în caz că pică curentul/apa/gazul. Am dat și de site-ul ăsta, nu e foarte vast, se poate citi într-o seară dacă te pasionează subiectul. Sau dacă vrei să trăiești – dar asta nu e obligatoriu, și așa suntem prea mulți în România.

http://ift.tt/2yt7Ybo

http://ift.tt/2wDBzl3

http://ift.tt/2yuqPme



interesting

blog

via Nascut din spermatozoizi campioni http://groparu.ro

September 21, 2017 at 10:35PM