The Human Body - Antipa

Am reușit și noi să ajungem azi la mult lăudata și mult hulita expoziție "The Human Body". Credeam că este ultima zi, dar se pare că cererea foarte mare a făcut să se prelungească până pe 4 august. 
Întâi reproşuri pentru organizare: deşi era anunţat că nu e voie cu cărucioare de copil, nu am înţeles restricţia. Am fost nevoit să mă plimb cu Maximilian în braţe toată expoziţia şi la un moment dat chiar a adormit. Nu este deloc uşor. De asemenea, poate se putea prioritiza, de exemplu, dacă eşti o mămică gravidă, sau cu un copil mic, să fii lăsat să intri cu primul grup, şi să nu trebuiască să aştepţi câte o jumătate de oră pe scări.
La intrare, bănuiesc, căci eu nu am primit un pliant, dar am văzut la mai mulţi, unii protestau împotriva expoziţiei. Un tătic a refuzat să îi spună copilului ce scria pe pliant (ceva cu deţinuţi politici chinezi), dar acelaşi tătic, înauntru, când copilul l-a întrebat i-a spus că exponatele sunt manechine de plastic...
Referitor la expoziţie: procesul de îmbălsămare depersonalizează foarte mult exponatele. Nu poţi să îţi dai seama că este chiar carne umană acolo. M-a făcut totuşi, la nivel intelectual să mă gândesc că ce văd a fost odată un om care a trăit, a avut părinţi şi poate mai are copii care trăiesc. Dacă cineva ar face un film despre expoziţia aceasta, ar fi un slasher movie apreciat de fanii genului.
Dar la nivel instinctual, nivelul de îmbălsămare a şters orice urmă a vieţii şi nu arată cu mult diferit de manechinele de plastic din laboratoarele de biologie aşa că a trebuit să îmi reamintesc constant că oamenii ăştia chiar au trăit.
Merită văzută, măcar pentru că arată diferitele schimbări ale corpului uman în momentul în care este atacat de un cancer, de un atac cerebral, de fumat. Recunosc, că pe mine,dacă aş fi fumător nu  m-ar fi făcut să mă las... dar poate pentru alţii funcţionează.
Fun fact: Pe pagina Antipa, scrie că cel mai tânăr vizitator a avut doi ani. Maximilian are doar 1 an şi trei luni şi a vizitat expoziţia. Un copil aşa mic, chiar şi la trei - patru ani, nu înţelege despre ce este vorba. Cred că merită văzută doar după ce ai minime cunoştinţe de anatomie.
Mai este deschisă până pe 4 august, aşa că mergeţi să vizitaţi...